CUKINIA W ZALEWIE CURRY

08.09.2015
data:post.title
Dzisiaj przepis na cukinie w zalewie słodko-kwaśnej curry. Idealna na zimę, do sałatek, dań obiadowych itp. Błyskawiczna w przygotowaniu i smaczna.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 3 kg młodej cukinii
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanka octu
  • 1 paczka curry
  • 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
  • ziele, liść i pieprz w ziarnkach do słoika
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy całą solą i odkładamy na 1 godzinę aby cukinia puściła sok.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem, studzimy. Do cukinii wsypujemy curry, wlewamy zalewę i mieszamy.
Do wyparzonych słoiczków wkładamy liść. ziele, pieprz i gorczycę. Następnie chochelką nakładamy cukinię z zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 10 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.





Prześlij komentarz