TWAROŻEK SZCZYPIORKOWO - DYNIOWY

27 wrz 2015
data:post.title
Pomysłów na pasty twarogowe jest mnóstwo, dzisiaj pomysł na pastę z dynią i szczypiorkiem. Pasta dietetyczna, lekko słodkawa i smaczna. Jeżeli lubicie dynię to polecam ten prosty przepis na pastę.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka śmietany 18 % ( można zastąpić ją jogurtem)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 szklanka tartej dyni 
                                                          PRZYGOTOWANIE :  

Dynię obieramy obieraczką do jarzyn, pozbawiamy miąższu i trzemy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Twaróg i drobno pokrojony szczypior przekładamy do miski, dodajemy jogurt i śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masą z której mokrymi rękoma formujemy dwie kule. Na talerz wysypujemy tartą dynię i obtaczamy w niej kule twarogowe. Układamy na talerzach i jeszcze dokładamy tartej dyni w ewentualne prześwity.
Nożem robimy wgniecenia a w środek wkładamy paluszka grissini.
Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, Smacznego.





1 komentarz

  1. Sezon na dynie rozpoczęty, to i przepisy się znajdą. Takiego jeszcze nie widziałem, pewnie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń