- 250 g twarogu
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka śmietany 18 % ( można zastąpić ją jogurtem)
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka tartej dyni
PRZYGOTOWANIE :
Dynię obieramy obieraczką do jarzyn, pozbawiamy miąższu i trzemy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Twaróg i drobno pokrojony szczypior przekładamy do miski, dodajemy jogurt i śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masą z której mokrymi rękoma formujemy dwie kule. Na talerz wysypujemy tartą dynię i obtaczamy w niej kule twarogowe. Układamy na talerzach i jeszcze dokładamy tartej dyni w ewentualne prześwity.
Nożem robimy wgniecenia a w środek wkładamy paluszka grissini.
Nożem robimy wgniecenia a w środek wkładamy paluszka grissini.
Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, Smacznego.
Sezon na dynie rozpoczęty, to i przepisy się znajdą. Takiego jeszcze nie widziałem, pewnie jest smaczne :)
OdpowiedzUsuń