SKŁADNIKI :
- 5-6 sporych, rozwiniętych kani
- sól do smaku
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kanie oczyszczamy i odcinamy ogonki. Do miski wlewamy mleko, maczamy w nim kanie i układamy na talerzu. Grzyby solimy, teraz po namoczeniu będą miękkie i lepiej się upieką. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, duże grzyby rozrywamy na pół, następnie pieczemy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
RISOTTO:
- 20 dkg świeżych grzybów, pokrojonych w talarki
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki )
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania
Na każdy kawałek pieczonej kani kładziemy po łyżce risotto, lekko zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy na talerzu z porcją ryżu i dowolną surówką. Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Prześlij komentarz