PIECZONE KANIE NADZIEWANE RISOTTO GRZYBOWYM

22.09.2015
data:post.title
Aromatyczne i bezproblemowe danie, z wykorzystaniem świeżych grzybów. Pyszną, pieczoną kanię nadziałam risotto grzybowym co w połączeniu dało niezłą przekąskę. Jeżeli lubicie grzyby tak jak ja to te danie jest dla was :)


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 5-6 sporych, rozwiniętych kani
  • sól do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Kanie oczyszczamy i odcinamy ogonki. Do miski wlewamy mleko, maczamy w nim kanie i układamy na talerzu. Grzyby solimy, teraz po namoczeniu będą miękkie i lepiej się upieką. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, duże grzyby rozrywamy na pół, następnie pieczemy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. 

                                                                 RISOTTO: 
  • 20 dkg świeżych grzybów, pokrojonych w talarki
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki  )
  • sól, pieprz do smaku   
  • 4 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania 
W garnku podpiekamy cebulę z grzybami, wsypujemy ryż i wlewamy bulion. Dusimy do momentu aż ryż będzie miękki i płyny odparują. Doprawiamy danie do smaku, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i odkładamy garnek nakryty pokrywką na 10 minut. 
Na każdy kawałek pieczonej kani kładziemy po łyżce risotto, lekko zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy na talerzu z porcją ryżu i dowolną surówką. Danie podajemy ciepłe, smacznego. 



Prześlij komentarz