SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 2 pomidory, pokrojone
- 3 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina ( jak nie mamy to nie dodajemy )
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
- 1 szklanka pokrojonej dyni w kostkę
PRZYGOTOWANIE :
Na patelni o grubym dnie podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy całość do garnka, dodajemy paprykę, pomidory, pokrojoną marchew liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy bulion, wino i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu, około 2 godziny aż mięso będzie miękkie. W razie ubywania płynu dodawać więcej bulionu lub wina. Na koniec wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i pokrojoną dynię. Doprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilkę 15-20 minut, aż dynia się ugotuje.
Do gulaszu można dodać gęstą śmietanę i posypać natką pietruszki. Smacznego.
Prześlij komentarz