GULASZ WOŁOWY Z CIECIERZYCĄ I DYNIĄ

26 wrz 2015
data:post.title
Sycący, jednogarnkowy gulasz z ciecierzycą, idealny na chłodne dni. Danie bardzo smaczne i lekko słodkawe, dzięki zawartości dyni Hokkaido jak i marchewki. Gulasz idealnie pasuje do ziemniaków, pieczywa, makaronu lub kaszy.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 2 pomidory, pokrojone
  • 3 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina ( jak nie mamy to nie dodajemy )
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
  • 1 szklanka pokrojonej dyni w kostkę
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Na patelni o grubym dnie podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy całość do garnka, dodajemy paprykę, pomidory, pokrojoną marchew liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy bulion, wino i dusimy, pod przykryciem, na małym ogniu, około 2 godziny aż mięso będzie miękkie. W razie ubywania płynu dodawać więcej bulionu lub wina. Na koniec wsypujemy ugotowaną ciecierzycę i pokrojoną dynię. Doprawiamy do smaku, dusimy jeszcze chwilkę 15-20 minut, aż dynia się ugotuje. 
Do gulaszu można dodać gęstą śmietanę i posypać natką pietruszki. Smacznego.



Prześlij komentarz