KISZONE WARZYWA

13.09.2015
data:post.title
Jeżeli lubimy kiszone ogórki, to mieszanka różnych warzyw jest równie pyszna. Ich przygotowanie jest niezwykle proste a smakują rewelacyjnie i są zdrowe.
Ilość i rodzaj warzyw zależy tylko od nas i wielkości słoja. Każdy może zrobić swoją własną kompozycje.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • ogórki
  • papryka czerwona
  • kalafior
  • małe pomidory
  • cukinia
  • czosnek 
  • gorczyca
  • koper
  • liście chrzanu
  • na 1 litr wody łyżka soli
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

Warzywa myjemy, tniemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy przyprawy i układamy ciasno warzywa. Zalewamy całość przegotowaną wodą z solą. Na wierzch kładziemy liść chrzanu i zakręcamy słój. Odkładamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po tym czasie warzywa są już dobrze 
ukiszone. 
Pasteryzacja częściowo pozbawia warzywa części witamin i zmienia ich smak. Musimy pamiętać aby warzywa kiszone były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie może dojść do pleśnienia wierzchniej warstwy kiszonki. Smacznego i na zdrowie.



1 komentarz

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń