Ilość i rodzaj warzyw zależy tylko od nas i wielkości słoja. Każdy może zrobić swoją własną kompozycje.
SKŁADNIKI :
- ogórki
- papryka czerwona
- kalafior
- małe pomidory
- cukinia
- czosnek
- gorczyca
- koper
- liście chrzanu
- na 1 litr wody łyżka soli
Warzywa myjemy, tniemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy przyprawy i układamy ciasno warzywa. Zalewamy całość przegotowaną wodą z solą. Na wierzch kładziemy liść chrzanu i zakręcamy słój. Odkładamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po tym czasie warzywa są już dobrze
ukiszone.
Pasteryzacja częściowo pozbawia warzywa części witamin i zmienia ich smak. Musimy pamiętać aby warzywa kiszone były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie może dojść do pleśnienia wierzchniej warstwy kiszonki. Smacznego i na zdrowie.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńA jak później to jeść?
OdpowiedzUsuńWitam :) ja co jakiś czas odkręcałam słoik i zjadałam kalafior i ogórki, natomiast cukinia wyszła za miękka i nadawała się do zupy jak i pomidory :)
UsuńMam i ja,zrobiłam dzisiaj i czekam z niecierpliwością, jak będą już gotowe ��
OdpowiedzUsuń