PSTRĄG FASZEROWANY GRZYBAMI

23.09.2015
data:post.title
Pstrąg pieczony, faszerowany grzankami i grzybami to pyszne, niecodzienne danie. Grzyby użyłam leśne świeże, jednak możemy je zastąpić pieczarkami. Danie wyszło bardzo smaczne, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 2 pstrągi
  • 20 dkg świeżych podgrzybków, pokrojonych w talarki
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka margaryny/masła
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki 
  • kilka pomidorków koktajlowych
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rybę myjemy i osuszamy, nacinamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Odkładamy na kilka minut. Cebulę i grzyby podpiekamy na oleju, po chwili dolewamy 1/2 szklanki wody i prużymy do momentu aż płyny odparują. Doprawiamy do smaku. 
  3. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż ładnie się zarumieni.
  4. Do miski przekładamy grzybki, grzanki, natkę pietruszki, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę. 
  5. Pstrągi nadziewamy farszem, tyle ile wejdzie, układamy na wysmarowanym masłem naczyniu, dokładamy jeszcze farszu, na rybie kładziemy plasterki cytryny, posypujemy natką pietruszki i pomidorkami.
  6. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
  7. Podajemy ciepłe z pieczywem, ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego. 





Drugie życie pieczywa


3 komentarze