SKŁADNIKI :
- 2 pstrągi
- 20 dkg świeżych podgrzybków, pokrojonych w talarki
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka margaryny/masła
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE :
- Rybę myjemy i osuszamy, nacinamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
- Odkładamy na kilka minut. Cebulę i grzyby podpiekamy na oleju, po chwili dolewamy 1/2 szklanki wody i prużymy do momentu aż płyny odparują. Doprawiamy do smaku.
- Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni aż ładnie się zarumieni.
- Do miski przekładamy grzybki, grzanki, natkę pietruszki, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
- Pstrągi nadziewamy farszem, tyle ile wejdzie, układamy na wysmarowanym masłem naczyniu, dokładamy jeszcze farszu, na rybie kładziemy plasterki cytryny, posypujemy natką pietruszki i pomidorkami.
- Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
- Podajemy ciepłe z pieczywem, ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.
Nie wątpię, że wyszło pyszne. Tak właśnie wygląda:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuń