OTRĘBOWE KOPYTKA DYNIOWE Z SOSEM POMIDOROWO - PIECZARKOWYM

15.09.2015
data:post.title
Dzisiaj na obiad polecam dietetyczne kopytka z otrębami, twarogiem i dynią. Ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Dynia nadaje im piękny kolor i słodkawy smak. Podałam je z sosem pomidorowym, pieczarkami i parmezanem. Polecam


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 500 g chudego twarogu
  • 4 łyżki pszennych otrąb
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki musu z dyni
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej )
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Twaróg mielimy maszynką do mięsa, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Powinno ono odchodzić od dłoni ale nie może być twarde. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki kukurydzianej. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z każdej formujemy wałki o grubości około 1 centymetra, tniemy na małe kopytka. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partiami kluseczki.  Po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka są delikatne więc lekko je płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy na talerze.

                                                                    SOS : 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 3 duże pieczarki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • świeża bazylia do smaku
  • tarty parmezan do posypania
Na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i poszatkowane pieczarki, wlewamy 1/2 szklanki wody i chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory, dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku. 

Na talerze nakładamy kopytka, polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem i bazylią. Danie podajemy ciepłe, Smacznego.




5 komentarzy

  1. Nie wiedziałam, że takie cuda da się zrobić w swoim domu :) ale ja jestem kulinarnie upośledzona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne, warte spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda i na pewno również dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń