SKŁADNIKI :
- 500 g chudego twarogu
- 4 łyżki pszennych otrąb
- 2 jajka
- 3-4 łyżki musu z dyni
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej )
Twaróg mielimy maszynką do mięsa, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Powinno ono odchodzić od dłoni ale nie może być twarde. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki kukurydzianej. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z każdej formujemy wałki o grubości około 1 centymetra, tniemy na małe kopytka. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partiami kluseczki. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka są delikatne więc lekko je płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy na talerze.
SOS :
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 3 duże pieczarki
- sól, pieprz i cukier do smaku
- świeża bazylia do smaku
- tarty parmezan do posypania
Na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i poszatkowane pieczarki, wlewamy 1/2 szklanki wody i chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory, dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.
Na talerze nakładamy kopytka, polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem i bazylią. Danie podajemy ciepłe, Smacznego.
Nie wiedziałam, że takie cuda da się zrobić w swoim domu :) ale ja jestem kulinarnie upośledzona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetyczne, warte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda i na pewno również dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńKopyta są bardzo smaczne :)
Usuń