ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE Z KOCIOŁKA

25 wrz 2015
data:post.title
Potrawy w kociołku przygotowuję przeważnie jesienią, wtedy jest największy smak i ochota na przygotowanie ich na świeżym powietrzu. Tym razem padło na żeberka, marynowałam je w sosie barbecue, następnie ciasno ułożyłam z warzywami w kociołku i na ogień. Przyznam że to najlepsze danie kociołkowe jakie dotychczas jadłam. Polecam


                                                           SKŁADNIKI : na kociołek 10 litrowy
  • 2 kg mięsistych żeberek
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • 1 średniej wielkości kapusta
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do grilla
  • sos barbecue do mięsa (  użyłam gotowy )
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Żeberka myjemy, tniemy na porcje, solimy i nacieramy każdy kawałek sosem barbecue i przyprawą do grilla. Układamy żeberka w pojemniku i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Obrane ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Umyty kociołek wykładamy od środka liśćmi kapusty, wykładamy porcję warzyw, na to układamy kawałki żeberek, znowu warzywa, mięso i warzywka. Na wierzch kładziemy liście kapusty, uchronią one danie przed spaleniem. Zakręcamy kociołek i wstawiamy w ognisko na około 2 godziny. Drewno cały czas dokładamy tak aby ogień nie zgasł. 
Po około 1.5 godziny sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, jednak u mnie potrzebowało jeszcze trochę czasu aby dojść. Kociołek zdejmujemy z ognia, odkręcamy wieczko i pozwalamy aby danie trochę ostygło ponieważ jest okropnie gorące. Porcje mięsa wraz z warzywami nakładamy na talerze. Smacznego.
Myślę że tego pomysłu na kociołek nie trzeba zachwalać, ono smakuje tak jak wygląda, mięso i warzywa rozpływają się w ustach, mniam :)










Prześlij komentarz