SKŁADNIKI : na kociołek 10 litrowy
- 2 kg mięsistych żeberek
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 czerwone papryki
- 4 cebule
- 1 średniej wielkości kapusta
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do grilla
- sos barbecue do mięsa ( użyłam gotowy )
PRZYGOTOWANIE :
Żeberka myjemy, tniemy na porcje, solimy i nacieramy każdy kawałek sosem barbecue i przyprawą do grilla. Układamy żeberka w pojemniku i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Obrane ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Umyty kociołek wykładamy od środka liśćmi kapusty, wykładamy porcję warzyw, na to układamy kawałki żeberek, znowu warzywa, mięso i warzywka. Na wierzch kładziemy liście kapusty, uchronią one danie przed spaleniem. Zakręcamy kociołek i wstawiamy w ognisko na około 2 godziny. Drewno cały czas dokładamy tak aby ogień nie zgasł.
Po około 1.5 godziny sprawdzamy czy mięso jest już miękkie, jednak u mnie potrzebowało jeszcze trochę czasu aby dojść. Kociołek zdejmujemy z ognia, odkręcamy wieczko i pozwalamy aby danie trochę ostygło ponieważ jest okropnie gorące. Porcje mięsa wraz z warzywami nakładamy na talerze. Smacznego.
Myślę że tego pomysłu na kociołek nie trzeba zachwalać, ono smakuje tak jak wygląda, mięso i warzywa rozpływają się w ustach, mniam :)
Prześlij komentarz