SKŁADNIKI : na tortownicę o śr. 24 cm
- 1 kg sera wiaderkowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 ml śmietany 30 %
SPÓD :
- 250 g ciastek owsianych
- 10 dkg margaryny
POLEWA :
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki malin
Śmietanę, cukier puder i maliny ucieramy aż powstanie gładka polewa.
PRZYGOTOWANIE :
- Ciastka drobno kruszymy lub mielimy blenderem. Dodajemy lekko roztopioną margarynę i ugniatamy masę. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy masę ciasteczkową, dobrze ją dociskając.
- Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ucierając wlewamy śmietanę i białka, następnie dodajemy cały ser. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy mąkę i jeszcze chwilkę miksujemy.
- Masę serową wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 *C, przez 80-90 minut. Na niższą półkę kładziemy naczynie żaroodporne z wodą która będzie podczas pieczenia parować. Po upieczeniu, na gorący sernik wylewamy polewę śmietanową, równo ją rozsmarowując, pozostawiamy do zastygnięcia.
- Gdy sernik wystygnie, przekładamy go do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu odpinamy boki tortownicy, ściągamy folię aluminiową i przekładamy ciasto na talerz. Dekorujemy malinami, posypujemy cukrem pudrem i kroimy. Smacznego.
Fajny blog. Ciekawe przepisy. Blog warty polecenia .
OdpowiedzUsuńMmm, bajeczny :)
OdpowiedzUsuń