SKŁADNIKI :
- 2 kg świeżych grzybów leśnych
- 3 cebule obrane i pokrojone w kostkę
- 0,5 szklanki oleju
- sól
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 2 łyżki soli
- 10 łyżeczek przecieru pomidorowego 30 % ( około 2 małe słoiczki )
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku do smaku
- po jednym liściu laurowym
- po kulce ziela angielskiego
- po kilka kulek pieprzu
- po 1/2 łyżeczce gorczycy
- Świeże grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie około 45 minut. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski.
- Olej wlewamy na patelnię, podpiekamy na nim pokrojoną cebulę, do momentu aż zmięknie.
- Wodę na zalewę zagotowujemy z wszystkimi przyprawami.
- Do garnka z grzybkami dodajemy podpieczoną cebulę oraz wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy.
- Do słoiczków wkładamy po liściu, zielu, pieprzu, oraz napełniamy słoiczki grzybkami z zalewą, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
- Pierwszy raz można je spróbować po 2 tygodniach, wtedy dopiero nabierają smaku.
- Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.
Miałam okazję ich próbować, są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z twojego przepisu i wyszły wspaniałe, choć na mój gust zalewa pomidorowa lekko przygasza smak grzybów, to jednak warto tak przetworzone grzybki mieć w swojej spiżarni. Dziękuję za przepisik :) Na pewno będę do niego wracała :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie próbuję przepis... mam nadzieję że grzybki będä wyborne 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie zaprawilem mały słoiczek zostawiłem na próbę
OdpowiedzUsuńCzy można prosić o proporcje jakie będą odpowiednie dla 2 pojemników po 0,75l przegotowanych już opieniek? Przepis wygląda bardzo zacnie ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis robiłam w zeszłym roku i robię je dziś.Po prostu wspaniałe.
OdpowiedzUsuń