SOS BESZAMELOWY

22 sty 2014
data:post.title
Sos beszamelowy nadaje się świetnie do zapiekania mięs,warzyw,makaronów i zapiekanek.Polecam sprawdzony przepis.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku,obranego i zmiażdżonego
  • sól,pieprz do smaku,ewentualnie szczypra gałki muszkatałowej
  • odrobina soku z cytryny
  • 10 dkg sera goudy (niekoniecznie )
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Masło rozpuszczamy w garnku,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.Zmniejszamy płomień,następnie powoli wlewamy całe mleko,cały czas mieszamy aż nie będzie grudek i składniki połączą się w jednolitą,lejąca masę.Sos zacznie szybko gęstnieć.
Jak się zagotuje,doprawiamy przyprawami,sokiem i czosnkiem,zakręcamy gaz.O ile chcemy aby sos był bardziej ciągnący odajemy jeszcze ser(ja zawsze go dodaję),mieszamy i gotowe.
Sosem polewamy od razu danie do zapiekania.
Jeżeli sos ostygnie pojawi się na nim kożuch i zacznie robic się coraz gęstszy.


4 komentarze

  1. świetny sos, bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja najbardziej lubię wyjadać łyżką z rondelka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. powinna być jeszcze cytryna i bez sera. To nie jest prawidzy beszamel.

    OdpowiedzUsuń