SKŁADNIKI :
- 225 g mrożonego szpinaku ( 1/2 paczki )
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
PASTA :
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g serka topoinego gołda lub tylżycki
- 1 łyżka majonezu
- sol, pieprz do smaku
- 100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej
- papryka konserwowa pokrojona w paski
Wykonanie :
Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy robotem na sztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez.
Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu.
Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie ^^ Wpraszam się na taką :D
OdpowiedzUsuńgenialna rolada, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna rolada, smakowała całej rodzince- w jeden tydzień powstały aż trzy. Polecam.
OdpowiedzUsuńCo to jest "serek kremowy typu gołda"?
OdpowiedzUsuńSerek topiony w kostce,100 g tradycyjny do smarowanie pieczywa :)
Usuń