Jabłka często dodaję ze słoika które są niezastąpione zimą,jednak nie wszyscy jabłka pasteryzowane mają więc w przepisie podaję świeże.
Jabłecznik zawsze się udaje :)
SKŁADNIKI : na blaszkę o wymiarach 34/25
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka margaryny o pokojowej temperaturze
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 kg jabłek obranych i startych na tarce jarzynowej
- 1/2 szklanki cukru
- cynamon do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania ciasta
Starte jabłka przekładamy z cukrem i cynamonem do garnka,gotujemy aż ładnie zmiękną,około 15 minut.Wytworzy się trochę soku ale nie musimy się tym przejmować.Zakręcamy gaz, wsypujemy do letnich jabłek mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy.Jeszcze raz zagotowujemy mieszając i masa jest gotowa.
Ciasto dzielimy na dwie części,(u mnie większy kawałek ciasta trafił na dół blaszki ) rozwałkowujemy płat ciasta,podsypując go mąką,przekładamy go do wyłożonej papierem blachy,wykładamy jabłka,mogą być ciepłe i następny blat ciasta.Końce kruchego ciasta wyrównujemy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160-170 *C,przez 40 minut.
Jabłecznik zostawiamy do ostygnięcia.Posypujemy cukrem pudrem i gotowe,najsmaczniejszy na drugi dzień,polecam.
ja też ją lubię jeszcze gorącą !
OdpowiedzUsuńTaką szarlotkę piecze często moja teściowa :) Lubię ją, ale wolę jednak takie w których jest więcej jabłek, a mniej ciasta :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, ja piekłam wczoraj jabłecznik, mam jeszcze sporo musu jabłkowego w słoikach, jak mi się skończą to kupuję w Lidlu gotowe, prażone, również pyszne.
OdpowiedzUsuńJabłka prażone z Lidla są pyszne :)
UsuńA ile dodajesz cynamonu? Ja chyba troszkę przesadziłam... Zrobiłam dzisiaj i wyszła palce lizać :)
OdpowiedzUsuńCynamonu daję około 1/2 łyżeczki lub troszkę mniej, lepiej z nim nie przesadzic bo jabłka nie będą miały swojego smaku :)
UsuńSzarlotka wyszła przepyszna. Pozdrawiam serdecznie 🙂
OdpowiedzUsuń