Sezon na potrawy z dynią uważam za otwarty, uwielbiam dynię i widzę, że staje się coraz bardziej popularniejsza w Polsce. Dzisiaj pomysł na kurczaka tymiankowego z pieczoną dynią, cukinią i fasolą.
                                                                      SKŁADNIKI : 
- 1 kurczak
 - suszony tymianek
 - sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
 - 2 łyżki masła
 
- 1 puszka białej fasoli
 - 2 pomidory
 - 1 mała cukinia
 - 300 g dyni
 - 2 łyżki oleju
 - 1 ząbek czosnku
 - sól do smaku
 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
- Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy masłem i przyprawami.
 - Dynię i pomidora kroimy w kostkę, cukinię w talarki, przekładamy wszystko do miski.
 - Warzywa doprawiamy solą, polewamy olejem i wciskamy ząbek czosnku, mieszamy i łączymy z odcedzoną fasolką z puszki.
 - Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas obracamy mięso. Następnie dodajemy do kurczaka warzywa z fasolką i pieczemy jeszcze około 20 minut.
 - Kurczaka wykładamy na półmisek, układamy obok warzywa i posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego
 








Wygląda wprost bajecznie ja jestem typowy mięsożerca więc jestem nim zauroczona :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, kurczak jest pyszny :)
Usuń