SKŁADNIKI :
- 500 g mięsa mielonego
- 1-2 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól,pieprz,zioła prowansalskie,gałka muszkatołowa
- 1 jajko
- 150 g sera goudy
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko,pokrojonych w plastry
Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na średniej grubości plastry,gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Odcedzamy,przekładamy na talerz.
Cebulę i czosnek podpiekamy w garnku na łyżce oleju.Dokładamy mięso,pomidory z puszki,mieszamy rozbijając kawałki zbitego mięsa mielonego.Chwilkę podsmażamy.Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich,sól,pieprz oraz łyżkę mąki,mieszamy (mąka wciągnie wodę z mięsa).Do mięsa wbijamy jajko i nie gotując bardzo szybko mieszamy.Farsz jest już gotowy.
Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków,na to wykładamy farsz mięsny i przykrywamy następną porcją ziemniaków posypując je odrobiną gałki muszkatołowej.
Ser ścieramy na tarce,posypujemy wierzch zapiekanki.Pieczemy w 180-190 *C,przez 20 minut aż ser ładnie się przyrumieni.
Zapiekankę podajemy gorącą,smacznego.
Teraz na jesienne dni takie zapiekanki są idealne, gorące i syte, widziałam przepis w ,kuchni lidla, chyba też się skuszę, mięsko mają w promocji, jutro skoczę na zakupy :)
OdpowiedzUsuń