BABKA MIGDAŁOWA ZE ŚLIWKAMI

28.07.2015
data:post.title
Pyszna babka migdałowa z dodatkiem dużych, słodkich śliwek. Przepis na babkę znalazłam w zeszycie babci, dodałam olejek migdałowy i owoce, oraz trochę bitej śmietany. Ciasto wyszło idealne do kawki i gości.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g rozpuszczonej margaryny
  • 5-6 dużych śliwek + kilka do dekoracji
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Całe jajka ubijamy mikserek z cukrem, na puszystą pianę. Następnie kiedy jajka są już dobrze ubite wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem. Dalej ubijając delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, dodajemy pokrojone na połówki śliwki ( bez pestek ).
Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C.
Temperaturę regulujemy w miarę pieczenia się babki.
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto wykładamy do góry dnem, na talerz. Śliwki troszkę przykleją się do formy ale i tak ładnie się oderwą. Babkę dekorujemy kawałkami śliwek i ewentualnie bitą śmietaną.  Możemy ciasto posypać tylko cukrem pudrem i zajadać. Smacznego.



Prześlij komentarz