SKŁADNIKI : na placki
- 9 łyżek otrąb pomieszanych pszenno- owsianych
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/3 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aby spulchnić placki
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy aż masa dobrze się połączy, odkładamy na 5 minut aby otręby trochę napęczniały. Ciasto powinno mieć konsystencje kleiku lub papki, jak będzie zbyt gęste to dolewamy odrobinę wody. Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni, na małym ogniu. Po 3-4 minuty z każdej strony.
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Graal
- 2 ogórki małosolne
- 3-4 rzodkiewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Prześlij komentarz