PLACKI OTRĘBOWE Z SAŁATKĄ Z TUŃCZYKA

11.07.2015
data:post.title
Miękkie, puszyste i dietetyczne placuszki. Często je piekę i zjadam z różnymi dodatkami jak pasty, sałatki lub warzywka. Dzisiaj przygotowałam do placuszków otrębowych dietetyczną sałatkę z pysznym tuńczykiem firmy graal.pl. Dla tych co dbają o linię i liczą kalorie ten przepis będzie idealny. Polecam.
 
                     
                                                         SKŁADNIKI : na placki
  • 9 łyżek otrąb pomieszanych pszenno- owsianych 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/3 szklanki wody
  • odrobina proszku do pieczenia aby spulchnić placki
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy aż masa dobrze się połączy, odkładamy na 5 minut aby otręby trochę napęczniały. Ciasto powinno mieć konsystencje kleiku lub papki, jak będzie zbyt gęste to dolewamy odrobinę wody. Placki smażymy na suchej, teflonowej patelni, na małym ogniu. Po 3-4 minuty z każdej strony.

                                                         SAŁATKA Z TUŃCZYKA: 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Graal
  • 2 ogórki małosolne
  • 3-4 rzodkiewki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
Do miski przekładamy odcedzonego tuńczyka, dodajemy pokrojone w drobna kostkę ogórki, rzodkiewkę i jajka. Wsypujemy szczypiorek, dodajemy przyprawy i jogurt, mieszamy. Sałatkę nakładamy do małych salaterek, podajemy z plackami. Smacznego.




Prześlij komentarz