SKŁADNIKI :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- 1 szklanka ziarna słonecznika
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 250 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- kilka listków mięty
Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w poprzek na kawałki. Doprawiamy przyprawami i obtaczamy w mące. W miseczce mieszamy jajka, słonecznik wsypujemy do głębokiego talerza. Filety panierujemy w jajku i słoneczniku, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony uważając aby ziarno się nie spiekło. Możemy piersi również krótko obsmażyć z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec. Unikniemy wtedy spieczenia się słonecznika.
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy na kilka minut.
Do jogurtu dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty z soku ogórek. Dokładnie mieszamy.
Piersi przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z sosem i pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Kurczak wygląda niesamowicie smacznie, musze wypróbować ten przepis!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i smakuje na pewno super. :) Musimy zapamiętać ten przepis :) A czy myślisz, ze zamiast smażyć można by je upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Jak najbardziej, polecam pieczenie w piekarniku, proszę pamoętac aby natłuści blaszkę lub polac kotlety lekko olejem :)
UsuńPewnie super chrupały:-)
OdpowiedzUsuń