KURCZAK W SŁONECZNIKU

13 lip 2015
data:post.title
Uwielbiam ziarno słonecznika a w panierce to dopiero coś. Pierś z kurczaka w takiej panierce jest soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Podałam je z sosem czosnkowym i pieczywem.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • 1 szklanka ziarna słonecznika
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
                                                                   SOS  TZATZIKI : 
  • 250 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka listków mięty
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Mięso myjemy, osuszamy i tniemy w poprzek na kawałki. Doprawiamy przyprawami i obtaczamy w mące. W miseczce mieszamy jajka, słonecznik wsypujemy do głębokiego talerza. Filety panierujemy w jajku i słoneczniku, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony uważając aby ziarno się nie spiekło. Możemy piersi również krótko obsmażyć z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec. Unikniemy wtedy spieczenia się słonecznika.
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy i odkładamy na kilka minut.
Do jogurtu dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty z soku ogórek. Dokładnie mieszamy.
Piersi przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki, podajemy z sosem i pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego.






4 komentarze

  1. Kurczak wygląda niesamowicie smacznie, musze wypróbować ten przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i smakuje na pewno super. :) Musimy zapamiętać ten przepis :) A czy myślisz, ze zamiast smażyć można by je upiec w piekarniku?
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, polecam pieczenie w piekarniku, proszę pamoętac aby natłuści blaszkę lub polac kotlety lekko olejem :)

      Usuń