Kapustę solimy, nakładamy do dużego słoja i już wprawdzie na drugi dzień jest smaczna, ale warto poczekać 2-3 dni na końcowy efekt.
SKŁADNIKI :
- 1 duża główka kapusty około 2 kg
- 3 marchewki
- 1 łyżka soli, opcjonalnie ( kapusta ma być posolona ale nie przesolona )
- duża garść posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- Umytą i poszatkowaną kapustę, przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce marchew, zmiażdżony czosnek i koperek, solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy kapustę na godzinę.
- Kapustę ponownie dobrze mieszamy i ciasno nakładamy do dużego słoja, dociskamy aż zakryje się własnym sokiem. Zakręcamy słój, lekko aby gazy mogły uciec i odkładamy w ciepłe, ciemne miejsce.
- Kapusta kiśnie około 3-4 dni, każdego dnia wbijamy w nią drewnianą łyżkę i odgazowujemy, następnie znowu ubijamy. Kiśnięcie zależy od tego jak jest ciepło i jaką kwasowość chcemy mieć. Trzeba próbować.
- Kapustę już ukiszoną przekładamy do mniejszych słoików i przechowujemy w lodówce żeby spowolnić proces kiszenia, aż ja spożyjemy.
- Dobrze jest ja kisić w garnku kamiennym, jednak takiego nie mam ale świetnie nadaje się do tego duży słój.
- Kapusta jest bardzo smaczna zjadana nawet sama, jednak polecam przygotować z niej surówkę, smacznego.
Prześlij komentarz