FRUŻELINA Z CZEREŚNI I RABARBARU

04.07.2015
data:post.title
Frużelina z czereśni i rabarbaru to świetny dodatek do ciast, naleśników, gofrów itp. Czereśnie jako nietrwały owoc, w żelu są bardzo smaczne a dodatek rabarbaru świetnie uzupełnia ich smak. Dzisiaj przygotowałam wersję do słoiczków.


                                                                SKŁADNIKI : 

  • 1 kg ciemnych czereśni 
  • 30 dkg rabarbaru
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka żelatyny z proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozmieszana w 3 łyżkach wody
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy.
Czereśnie drylujemy, rabarbar (łodygi ) kroimy na małe kawałki. Owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Owoce z sokiem zagotowujemy, gotujemy około 5 minut, zakręcamy gaz i wlewamy rozpuszczona żelatynę, mieszamy. Kiedy frużelina przestygnie wlewamy mąkę, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i gorącą masę nalewamy do małych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem, aż wystygną.
 Frużelina powinna miec konsystencję żelu i jest gotowa do spożycia od zaraz.





Prześlij komentarz