SKŁADNIKI :
- 1 kg ciemnych czereśni
- 30 dkg rabarbaru
- 10 łyżek cukru
- 1 łyżka żelatyny z proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozmieszana w 3 łyżkach wody
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, rozpuszczamy.
Czereśnie drylujemy, rabarbar (łodygi ) kroimy na małe kawałki. Owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Owoce z sokiem zagotowujemy, gotujemy około 5 minut, zakręcamy gaz i wlewamy rozpuszczona żelatynę, mieszamy. Kiedy frużelina przestygnie wlewamy mąkę, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i gorącą masę nalewamy do małych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem, aż wystygną.
Frużelina powinna miec konsystencję żelu i jest gotowa do spożycia od zaraz.
Prześlij komentarz