SKŁADNIKI :
- 1,5 kg małych, twardych ogórków
- 2-3 litry wody przegotowanej, gorącej
- 1 duża łyżka soli na 1 litr wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 5 kulek pieprzu
- 1 łyżka gorczycy
- 4 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
- 2 duże liście chrzanu
- 2 duże kopry z kwiatostanem
- duży słój - 3 litrowy
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki myjemy, odkładamy.
- Do umytego słoja wkładamy koper i przyprawy następnie ciasno układamy ogórki.
- Przegotowaną wodę solimy, na dwa litry dwie duże łyżki soli.
- Przygotowany słój z ogórkami zalewamy gorącą wodą, następnie wciskamy liście chrzanu, uniemożliwią one wypłynięcie ogórków.
- Słoik zakręcamy, pozostawiamy na 2-3 dni aż ukisną.
- Po tym czasie robimy próbę, ogórki wyciągamy widelcem, ważne aby bakterie z rąk nie przedostały się do wody, unikniemy wtedy zgnilizny ogórków i białego nalotu na wodzie.
- Jeżeli już są dobre, zaczynamy podjadać.
- Ja trzymam słój na blacie kuchennym, ale zawsze wyciągam ogórki szczypcami i do samego końca są smaczne i chrupkie. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz