OGÓRKI MAŁOSOLNE

11.07.2015
data:post.title
Ogórki małosolne to letni, pyszny przysmak. Aby wyszły na prawdę smaczne i chrupiąca musimy zrobić je według przepisu. Ja zawsze przegotowuję wodę i zalewam ogórki wrzątkiem. Z dodatkiem chrzanu, czosnku i kopru to dopiero przekąska, szczególnie do chleba ze smalczykiem.


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 1 kg małych, twardych ogórków
  • 2-3 litry wody przegotowanej, gorącej
  • 1 duża łyżka soli na 1 litr wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 kulek pieprzu
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na kawałki
  • 2 duże liście chrzanu
  • 2 duże kopry z kwiatostanem
  • duży słój
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ogórki myjemy, odkładamy.
  2. Do umytego słoja wkładamy koper i przyprawy następnie ciasno układamy ogórki. 
  3. Przegotowaną wodę solimy, na dwa litry dwie duże łyżki soli.
  4. Przygotowany słój z ogórkami zalewamy gorącą wodą, następnie wciskamy liście chrzanu, uniemożliwią one wypłynięcie ogórków.
  5. Słoik zakręcamy, pozostawiamy na 2-3 dni aż ukisną.
  6. Po tym czasie robimy próbę, ogórki wyciągamy widelcem, ważne aby bakterie z rąk nie przedostały się do wody, unikniemy wtedy zgnilizny ogórków i białego nalotu na wodzie.
  7. Jeżeli już są dobre, zaczynamy podjadać. 
  8. Ja trzymam słój na blacie kuchennym, ale zawsze wyciągam ogórki szczypcami i do samego końca są smaczne i chrupkie. Polecam. 



Prześlij komentarz