SKŁADNIKI :
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1/2 szklanki kaszy kuskus razowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, słodka papryka i majeranek do smaku
- 1 jajko
- 1 czerstwa, duża bułka namoczona w wodzie i wyciśnięta
- 2 duże łyżki pokrojonego lubczyku
- 20 dkg ugotowanego i obranego bobu
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kaszę kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, czekamy kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy, leko ją wyciskając.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulkę, wyciśniętą bułkę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę oraz lubczyk i wyrabiamy masę na mielone.
Z masy formujemy małe placki, na które nakładamy po 3-4 ziarnka wcześniej ugotowanego i obranego bobu. formujemy kotlety. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu.
Kotlety podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami lub zimne do pieczywa. Smacznego.
Prześlij komentarz