MIELONE Z LUBCZYKIEM I KASZĄ KUSKUS, NADZIEWANE BOBEM

09.07.2015
data:post.title
Mielone to pyszne kotlety, wprawdzie ulubione nie jednej osoby. Dzisiaj propozycja z nadzieniem z bobu i dodatkiem lubczyku. Kotlety wyszły smaczne i aromatyczne a dzięki kaszy są bardzo zwarte. Polecam.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus razowej 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, słodka papryka i majeranek do smaku
  • 1 jajko 
  • 1 czerstwa, duża bułka namoczona w wodzie i wyciśnięta
  • 2 duże łyżki pokrojonego lubczyku
  • 20 dkg ugotowanego i obranego bobu
  • bułka tarta do panierowania 
  • olej do smażenia
                                                    PRZYGOTOWANIE : 

Kaszę kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, czekamy kilka minut aż napęcznieje i odcedzamy, leko ją wyciskając.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulkę, wyciśniętą bułkę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę oraz lubczyk i wyrabiamy masę na mielone.
Z masy formujemy małe placki, na które nakładamy po 3-4 ziarnka wcześniej ugotowanego i obranego bobu. formujemy kotlety. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu.
Kotlety podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami lub zimne do pieczywa. Smacznego.




Prześlij komentarz