Intensywniśc smaku zależy od dojrzałości oliwek, im bardziej dojrzałe tym smak jest łagodniejszy. Degustacja odbyła się pod nadzorem dyrektora jakości firmy Monini Michaele Labarile.
W drugiej części warsztatów przystąpiliśmy do przygotowania dan z zastosowaniem oliwy Monini, którą poprowadził szef kuchni Marco Ghia. Pod jego nadzorem przygotowaliśmy przystawkę, tatar z łososia z oliwą Classico, skórką z cytryny i sałatką z roszpunki.
Danie główne to stek z tuńczyka obsmażony na oliwie Clasicco, przełożony prużoną cebulą.
Następnym, pysznym daniem, była pasta, którą Marco przygotował na bulionie, oliwie i dużą ilością warzyw a całe danie posypał solidną porcją parmezanu. Teraz wszyscy usiedli do stołu.
Wszystkie dania były przepyszne i przygotowane na oliwie Clasicco. Uwieńczeniem warsztatów był deser, owoce z sosem balsamicznym Monini malinowym z lodami, przygotowanymi oczywiście na oliwie, pyszne....
Mariola, super relacja! Miło było Cię poznać i pogotować razem:-) A ten deser do dzisiaj mi się śni po nocach:-) Oj to był dopiero smak...:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko, ja również się cieszę że się poznałyśmy na tak wspaniałych warsztatach a lody :) ciągle je wspominam, mniam ... :)
Usuń