WARSZTATY DOBREGO SMAKU Z OLIWĄ MONINI

21.07.2015
data:post.title
W Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, dnia 10.07.2015 odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez firmę Monini. W pierwszym etapie warsztatów poznawaliśmy walory smakowe oliwy extra vergine, jej produkcję oraz zastosowanie w kuchni. Drzewka oliwne pochodzą z regionu Morza Śródziemnego i to we Włoszech jest centrum produkcji oliwy. Oliwa to wyciśnięty sok z oliwek, pozbawiony wody, którą zawierają oliwki. Podstawowe smaki to ; Clasicco, Extra wergine, Delikato, Bios i GranFruttato.
Intensywniśc smaku zależy od dojrzałości oliwek, im bardziej dojrzałe tym smak jest łagodniejszy. Degustacja odbyła się pod nadzorem dyrektora jakości firmy Monini Michaele Labarile.




W drugiej części warsztatów przystąpiliśmy do przygotowania dan z zastosowaniem oliwy Monini, którą poprowadził szef kuchni Marco Ghia. Pod jego nadzorem przygotowaliśmy przystawkę, tatar z łososia z oliwą Classico, skórką z cytryny i sałatką z roszpunki.









Danie główne to stek z tuńczyka obsmażony na oliwie Clasicco, przełożony prużoną cebulą.




Następnym, pysznym daniem, była pasta, którą Marco przygotował na bulionie, oliwie i dużą ilością warzyw a całe danie posypał solidną porcją parmezanu. Teraz wszyscy usiedli do stołu.




Wszystkie dania były przepyszne i przygotowane na oliwie Clasicco. Uwieńczeniem warsztatów był deser, owoce z sosem balsamicznym Monini malinowym z lodami, przygotowanymi oczywiście na oliwie, pyszne....





Warsztaty dużo mnie nauczyły, teraz oliwa z oliwek Monini zagościła na stałe w mojej kuchni, szczególnie przypadła mi do gustu oliwa Extra Vergine GranFruttato, to prawdziwy szczyt sztuki olejarskiej i osobisty powód do dumy formy Monini.

2 komentarze

  1. Mariola, super relacja! Miło było Cię poznać i pogotować razem:-) A ten deser do dzisiaj mi się śni po nocach:-) Oj to był dopiero smak...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marzenko, ja również się cieszę że się poznałyśmy na tak wspaniałych warsztatach a lody :) ciągle je wspominam, mniam ... :)

      Usuń