CZEKOLADOWA KAWA FRAPPE

05.07.2015
data:post.title
Zimna kawa jest idealna na upalne dni, dzisiaj kawa po grecku z czekoladą. Po wypiciu takiego napoju - orzeźwienie gwarantowane. Moim gościom bardzo smakowała, z pewnością będą wracali do tego przepisu.


                                                           SKŁADNIKI : na jedną kawę
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • cukier, tyle ile słodzimy 
  • 5 łyżek zimnej wody
  • mleko tyle aby napełnić szklankę
  • 4-5 kostek lodu
  • płynna czekolada
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Do szejkera wsypujemy kawę, wlewamy wodę i odrobinę mleka. Energicznie mieszamy aż powstanie gęsta pianka, można użyć elektrycznego mieszadełka.
Do wysokiej szklanki wlewamy finezyjnie płynną czekoladę, dodajemy kostki lodu, wlewamy ubitą kawę i dopełniamy szklankę mlekiem. Kawę pijemy od razu po przygotowaniu. Smacznego :)


2 komentarze

  1. mimo iż za oknem jest tylko 5 stopni , chętnie wypiłabym taką kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń