JAGODOWA PIANKA

5 lip 2015
data:post.title
Ciasto z jagodami to jak dla mnie rarytas, delikatne i smaczne. Biszkopt przełożyłam konfiturą z jagód a na wiech wyłożyłam jagodową piankę. Ciasto bardzo wszystkim smakowało. Polecam


                                                              Składniki biszkoptu ; 
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej, tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                       MASA : 
  • 400 ml śmietany kremówki 30 % ( kupuje 2 w kubeczkach, lepiej się ubijają od śmietany kartonikowej )
  • 2 serki waniliowe po 150 g homogenizowane 
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 duże łyżki żelatyny spożywczej, rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 20 -30 dkg świeżych jagód + 2 łyżki cukru
  • 1 słoiczek konfitury z jagód
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

  1. Całe jajka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dalej ubijając wsypujemy cukier a po chwili wlewamy olej. Do ciasta wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) o rozmiarach 25/30 i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.Biszkopt studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
  2. Jagody oczyszczamy, myjemy, zasypujemy cukrem i rozgniatamy na papkę.Bardzo zimna śmietanę ( najlepiej przed ubiciem włożyć ją na 15 minut do zamrażarki ) ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Następnie dalej ubijając dodajemy serki waniliowe i rozgniecione jagody. Do śmietany cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i masę od razu odkładamy do lodówki na 5-10 minut do lekkiego stężenia
  3. Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce w której piekliśmy ciasto, rozsmarowujemy konfiturę jagodową, przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko je dociskając. Na wierzch wykładamy piankę jagodową i równo ją rozsmarowujemy. Ciasto od razu odkładamy do lodówki na kilka godzin.
  4. Podajemy schłodzone ozdobione listkami mięty i jagodami.
  5. Ciasto ładnie się prezentuje, pysznie smakuje jednak musi być przechowywane w lodówce. Po pokrojeniu podajemy od razu i zjadamy. Smacznego.




2 komentarze

  1. Kocham ciasta jagodowe <3 A na biszkopcie to już w ogóle bajka. Twoje prezentuje się pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń