Mięsko wychodzi soczyste, kruche, chude i smaczne, dodałam plastry cukinii i pomidorki koktajlowe, jednak możemy dodać różne warzywka jakie lubimy najbardziej.
SKŁADNIKI :
- 1 duży, podwójny filet z kurczaka
- 1 opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 młoda cukinia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sol, słodka i ostra papryka do smaku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- tymianek świeży lub suszony do smaku
- 2 łyżki oliwy
- kilka patyków do szaszłyków
Pierś z kurczak myjemy, tniemy na podłużne plastry. Przekładamy mięso do miseczki, doprawiamy opcjonalnie wszystkimi przyprawami, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Mięso odkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Pomidorki oczyszczamy a cukinię tniemy obieraczką na cienkie paseczki.
Warzywa lekko solimy i nacieramy oliwą.
Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy plastry mięsa (wyciągnięte z marynaty), kawałki cukinii i pomidorki. Staramy się aby filety oplatały warzywa.
Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu, kilka minut z jednej i drugiej strony. Można je również przygotować w piekarniku.
Podajemy z ulubioną surówką, ryżem, kaszą lub pieczywem, smacznego :)
Apetyczne ^^, ostatnimi czasy chodzą za mną, ale jakoś tak nie było okazji by zrobić
OdpowiedzUsuńDziękuje, ja bardzo lubię takie szaszłyki :) polecam
UsuńBardzo efektowne :D
OdpowiedzUsuń