KONFITURA Z JAGÓD

5 lip 2015
data:post.title
Jagody to pyszny owoc dla tego warto przygotować z niego przetwory. Dzisiaj pyszna i prosta w przygotowaniu, konfitura jagodowa.


                                                              SKŁADNIKI :  na trzy małe słoiczki
  • 1 litr jagód
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Jagody płuczemy, oczyszczamy z ewentualnych liści, odcedzamy na durszlaku. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 1 godzinę aby puściły sok.
Po tym czasie jagody mieszamy i zaczynamy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kosztujemy również czy konfitura jest słodka, w razie potrzeby dosypujemy cukru.
Gotujemy do momentu zredukowania się płynu, wtedy nalewamy gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętkami do dołu. Zostawiamy do ostygnięcia i mamy gotowe słoiczki na zimę.


3 komentarze

  1. Witam, a czy można je później jeszcze pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, słoiki można później jeszcze pasteryzować :)

      Usuń
  2. Faktycznie prosto i pysznie !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń