- 1 litr jagód
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny
Jagody płuczemy, oczyszczamy z ewentualnych liści, odcedzamy na durszlaku. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 1 godzinę aby puściły sok.
Po tym czasie jagody mieszamy i zaczynamy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kosztujemy również czy konfitura jest słodka, w razie potrzeby dosypujemy cukru.
Gotujemy do momentu zredukowania się płynu, wtedy nalewamy gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętkami do dołu. Zostawiamy do ostygnięcia i mamy gotowe słoiczki na zimę.
Witam, a czy można je później jeszcze pasteryzować?
OdpowiedzUsuńWitam, słoiki można później jeszcze pasteryzować :)
UsuńFaktycznie prosto i pysznie !!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń