SKŁADNIKI :
- 1 mały kalafior
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej do głębokiego smażenia
- Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki łącznie z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.
- Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w cieście, lekko pozwalamy mu ociec i wkładamy, delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem ( ja piekłam we frytkownicy).
- Pieczemy kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy kawałki kalafiora na talerzu wyłożonym papierem, w celu odcieknięcia z tłuszczu.
- Kawałki kalafiora podajemy z dowolnym sosem czosnkowym lub innym, na ciepło lub zimno, jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Uwagi : jeżeli nie chcemy aby kalafior był chrupiący po upieczeniu, należy go przed pieczeniem podgotować, kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i dopiero panierować W cieście i piec. Oba sposoby przygotowania są dobre, polecam :)
czy trzeba go gotowac wczesniej?
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam bardzo małe różyczki z kalafiora i ich nie gotowałam, wyszły chrupiące po upieczeniu, jednak można kalafiora trochę przed pieczeniem podgotowac, kilka minut aby nie był za miękki i dopiero podzieloc na różyczki i piec :)
Usuń