KALAFIOR PIECZONY W CIEŚCIE POMIDOROWYM

17 lip 2015
data:post.title
Kalafior smażony w cieście pomidorowym to świetny pomysł na niecodzienną przekąskę. Smakuje rewelacyjnie na ciepło i zimno. Polecam podać go na przyjęcia, jako dodatek do obiadu lub zjadany sam. Przepis zaczerpnęłam ze strony smaker.pl jednak całkiem go zmieniłam.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 1 mały kalafior
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do głębokiego smażenia
                                                          PRZYGOTOWANIE : 


  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki łącznie z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.
  2. Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w cieście, lekko pozwalamy mu ociec i wkładamy, delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem ( ja piekłam we frytkownicy). 
  3. Pieczemy kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy kawałki kalafiora na talerzu wyłożonym papierem, w celu odcieknięcia z tłuszczu.
  4. Kawałki kalafiora podajemy z dowolnym sosem czosnkowym lub innym, na ciepło lub zimno, jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Uwagi : jeżeli nie chcemy aby kalafior był chrupiący po upieczeniu, należy go przed pieczeniem podgotować, kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i dopiero panierować W cieście  i piec. Oba sposoby przygotowania są dobre, polecam :)




2 komentarze

  1. czy trzeba go gotowac wczesniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam bardzo małe różyczki z kalafiora i ich nie gotowałam, wyszły chrupiące po upieczeniu, jednak można kalafiora trochę przed pieczeniem podgotowac, kilka minut aby nie był za miękki i dopiero podzieloc na różyczki i piec :)

      Usuń