SKŁADNIKI : dla dwóch osób
- 1 młoda cukinia
- 1 marchew
- 1 cebula
- 20 dkg kurek, pokrojonych
- 1/2 piersi z kurczaka, pokrojona na kawałki
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1 płaska łyżka mąki
- tarty parmezan do smaku
- natka pietruszki
Warzywa myjemy, cukinię i obraną marchew tniemy obieraczką do jarzyn na wąskie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy kurczaka, kurki i podlewamy wodą. Prużymy kilka minut, nie przykrywając patelni, aby płyny swobodnie odparowywały. Doprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę i rozmieszaną mąkę z wodą. Sos energicznie mieszamy aby nie powstały gródki, w razie konieczności podlewamy wodą. Na koniec dodajemy cukinię z marchewką, pokrojoną natkę pietruszki i lekko mieszamy, prużymy około 2-3 minuty.
Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNormalnie dostałam ślinotoku...:-) Pycha! Bardzo lubię warzywne imitacje makaronu:-)
OdpowiedzUsuń