LEKKIE SPAGHETTI Z CUKINI, W SOSIE Z KURCZAKA I KUREK

21.07.2015
data:post.title
To wprawdzie dietetyczne danie, makaron zastępuje cukinia z marchewka, a do tego sos na piersi z kurczaka z pysznymi kurkami. Cukinię i marchew najlepiej pociąć w cienkie paski, obieraczką do warzyw, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Przed podaniem polewamy sosem. Danie jest idealne na letni lunch lub kolacje. Miła alternatywa dla tego tradycyjnego makaronu, no i o wiele mniej kaloryczna.


                                                                     SKŁADNIKI : dla dwóch osób

  • 1 młoda cukinia
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 20 dkg kurek, pokrojonych
  • 1/2 piersi z kurczaka, pokrojona na kawałki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 płaska łyżka mąki
  • tarty parmezan do smaku
  • natka pietruszki
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Warzywa myjemy, cukinię i obraną marchew tniemy obieraczką do jarzyn na wąskie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy kurczaka, kurki i podlewamy wodą. Prużymy kilka minut, nie przykrywając patelni, aby płyny swobodnie odparowywały. Doprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę i rozmieszaną mąkę z wodą. Sos energicznie mieszamy aby nie powstały gródki, w razie konieczności podlewamy wodą. Na koniec dodajemy cukinię z marchewką, pokrojoną natkę pietruszki i lekko mieszamy, prużymy około 2-3 minuty.
Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego.





2 komentarze

  1. Normalnie dostałam ślinotoku...:-) Pycha! Bardzo lubię warzywne imitacje makaronu:-)

    OdpowiedzUsuń