Gruszki gotowane w winie to wykwintny deser dla dorosłych, bardzo efektowny i smaczny. Dodatkowo obtoczyłam je w czekoladzie i orzechach. Podane z lodami, serkami oraz bitą śmietaną posmakują nie jednej osobie.
SKŁADNIKI :
- 4-6 twardych gruszek
- około 3 szklanki wina deserowego, czerwonego
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- laska cynamonu, 2 goździki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
DODATKOWO :
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g pokruszonych dowolnych orzechów
- lody bakaliowe
- mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Z gruszek obieramy cienko skórkę, pozostawiając ogonki, od spodu wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy wino z cukrem i przyprawami, wkładamy gruszki i gotujemy około 15 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Zakręcamy gaz i pozostawiamy gruszki na około 1 godzinę w zalewie aby nabrały ładnego koloru. Owoce wyjmujemy i układamy na talerzu ogonkiem do góry aby dokładnie obciekły z zalewy. Czekoladę łamiemy, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy w mikrofalówce. Maczamy w niej gruszki i posypujemy orzechami.
Gruszki układamy na talerzykach, dodajemy lody i ozdabiamy mięta. Smacznego.
Prześlij komentarz