WINNE GRUSZKI W CZEKOLADZIE Z LODAMI

31.07.2015
data:post.title
Gruszki gotowane w winie to wykwintny deser dla dorosłych, bardzo efektowny i smaczny. Dodatkowo obtoczyłam je w czekoladzie i orzechach. Podane z lodami, serkami oraz bitą śmietaną posmakują nie jednej osobie.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 4-6 twardych gruszek
  • około 3 szklanki wina deserowego, czerwonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • laska cynamonu, 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
                                                               DODATKOWO : 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g pokruszonych dowolnych orzechów
  • lody bakaliowe
  • mięta do dekoracji
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Z gruszek obieramy cienko skórkę, pozostawiając ogonki, od spodu wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy wino z cukrem i przyprawami, wkładamy gruszki i gotujemy około 15 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Zakręcamy gaz i pozostawiamy gruszki na około 1 godzinę w zalewie aby nabrały ładnego koloru. Owoce wyjmujemy i układamy na talerzu ogonkiem do góry aby dokładnie obciekły z zalewy. Czekoladę łamiemy, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy w mikrofalówce. Maczamy w niej gruszki i posypujemy orzechami.
Gruszki układamy na talerzykach, dodajemy lody i ozdabiamy mięta. Smacznego.


Prześlij komentarz