SER DOMOWY SMAŻONY

27.07.2015
data:post.title
Ser smażony to przysmak nie jednej osoby, ja osobiście go lubię ale niektórzy domownicy za nim przepadają. Przygotowanie tego sera jest czasochłonne, jednak nie wymaga wiele pracy. Przygotowujemy go z prawdziwego twarogu, z mleka niepasteryzowanego, najlepiej nabyć, taki ser na targu.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 500 g twarogu
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ser kruszymy do miski, posypujemy sodką i mieszamy. Miskę przykrywamy folią lub talerzykiem aby dochodziło powietrze a muszki nie miały dostępu. Pozostawiamy go na około 3-5 dni aż zgnije (dojrzeje ), zacznie się rozpuszczać i wydawać intensywny zapach.
  2. Czas dojrzewania twarogu zależy od temperatury w jakiej przebywa, im cieplej tym lepiej dla sera. Dodatek sody przyspiesza ten proces. Ser jest gotowy kiedy jego zapach porządnie nas drażni, a konsystencja stała się wyraźnie rzadsza i ciągnąca.
  3. Gdy ser jest gotowy możemy go smażyć.
  4. Na patelni ogrzewamy masło, dodajemy ser i ogrzewamy całość ciągle mieszając, na małym ogniu. Ser nie może się zagotować. Kiedy całkowicie się rozpuści a jego konsystencja stanie się gładka, bez grudek, zakręcamy gaz. Doprawiamy do smaku, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Ser przelewamy do miseczek lub pojemników, posypujemy kminkiem. Kiedy całkowicie ostygnie, przechowujemy go w lodówce. 
  5. Po zastygnięciu konsystencja sera jest zwarta, można go kroić, smacznego.





2 komentarze

  1. Taki ser robiła moja mama. Teraz czasem ja. Sody nigdy nie daję. Dziękuję za wspaniałe przepisy z których chętnie korzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję przygotowac ser smażony bez sodki :) pozdrawiam

      Usuń