SKŁADNIKI :
- 1 kg twarogu
- 1-2 płaske łyżeczki sodki
- 2 łyżki masła naturalnego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 żółtka
PRZYGOTOWANIE :
- Ser kruszymy do miski, posypujemy sodką i mieszamy. Miskę przykrywamy folią lub talerzykiem aby dochodziło powietrze a muszki nie miały dostępu. Pozostawiamy go na około 3-5 dni aż zgnije (dojrzeje ), zacznie się rozpuszczać i wydawać intensywny zapach.
- Czas dojrzewania twarogu zależy od temperatury w jakiej przebywa, im cieplej tym lepiej dla sera. Dodatek sody przyspiesza ten proces. Ser jest gotowy kiedy jego zapach porządnie nas drażni, a konsystencja stała się wyraźnie rzadsza i ciągnąca.
- Gdy ser jest gotowy możemy go smażyć.
- Na patelni ogrzewamy masło, dodajemy ser i ogrzewamy całość ciągle mieszając, na małym ogniu. Ser nie może się zagotować. Kiedy całkowicie się rozpuści a jego konsystencja stanie się gładka, bez grudek, zakręcamy gaz. Doprawiamy do smaku, dodajemy żółtka i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Ser przelewamy do miseczek lub pojemników, posypujemy kminkiem. Kiedy całkowicie ostygnie, przechowujemy go w lodówce.
- Po zastygnięciu konsystencja sera jest zwarta, można go kroić, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Taki ser robiła moja mama. Teraz czasem ja. Sody nigdy nie daję. Dziękuję za wspaniałe przepisy z których chętnie korzystam.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję przygotowac ser smażony bez sodki :) pozdrawiam
Usuń