Sałatki makaronowe zawsze się sprawdzają na różnego rodzaju przyjęciach. Szybka w przygotowaniu a w dodatku bardzo smaczna. Dodałam do niej również odrobinę czarnych porzeczek, dla podkreślenia smaku, polecam.
SKŁADNIKI :
- 200 g makarony penne, świderki itp
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ogórki małosolne
- 1 mała czerwona papryka
- 1 pomidor
- 4-5 rzodkiewek
- 1 opakowanie roszpunki
- garść czarnych porzeczek
- 2 udka wędzone
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę, ogórki szatkujemy. Do miski wsypujemy makaron, odcedzoną kukurydzę, wszystkie warzywa i umytą roszpunkę. Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, wyciągamy kości i kroimy mięso w dużą kostkę.
Doprawiamy do smaku, mieszamy i posypujemy porzeczkami. Sałatkę można przygotować wcześniej i przechowywac w lodówce. Smacznego.
Prześlij komentarz