PANIEROWANE KRĄŻKI Z CUKINII

27 lip 2015
data:post.title
Panierowane krążki z cukinii przygotowuję przeważnie latem, kiedy jest sezon na to pyszne warzywo. Panierowana i smażona cukinia to nasz przysmak a samo danie przygotowuje się bardzo szybko, polecam.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 1 spora cukinia 
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia
                                                            DODATKOWO : 
  • 1 kostka twarogu wędzonego
  • 4 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • sol, pieprz do smaku
  • 2 duże łyżki gęstej śmietany
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Cukinię obieramy, następnie kroimy na talarki, solimy, przekładamy do miski i odkładamy na 10 minut.
Pomidory kroimy w kostkę, cebulę w talarki a szczypiorek siekamy. Przekładamy składniki sałatki do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę i mieszamy.
W każdym plasterku cukinii wycinamy kieliszkiem dziurkę ( możemy je również smażyć całe ).  Każdy krążek panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.
Wykładamy na talerz wyłożony papierem, w celu odsączenia z tłuszczu.
Krążki posypujemy pokruszonym serem i podajemy z sałatką. Smacznego.






2 komentarze

  1. Ha, ha i u Ciebie cukinia rządzi:-) Zupełnie może stanowić główne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspomnienie z dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń