MŁODA KAPUSTA Z KLOPSIKAMI I KURKAMI

11.07.2015
data:post.title
Letnie danie jednogarnkowe, idealne na ten czas. Młoda kapusta ugotowana z kurkami a do tego pyszne małe, mięsne klopsiki.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1/2 główki młodej kapusty 
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 mała marchew, starta na tarce
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 kulki pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 100 g świeżych kurek 
  • 1 duża łyżka pokrojonego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                     PULPETY : 
  • 300-500 g chudego mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 
  • mąka do obtoczenia pulpetów
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, wbijamy jajko i drobno pokrojone warzywa. Wsypujemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy dokładnie masę. W rękach formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. lub możemy je upiec w piekarniku bez tłuszczu.

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka z marchewką, dodajemy liść, ziele, pieprz, wlewamy bulion i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, dodajemy do kapusty pokrojone kurki, przecier pomidorowy, mieszamy. Po chwili dodajemy koperek, sok z cytryny i doprawiamy bigosik do smaku. Na koniec wkładamy upieczone pulpeciku, lekko mieszamy i chwilkę prużymy. Kapustę podajemy ciepłą z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.




Prześlij komentarz