SKŁADNIKI :
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 szklanka bulionu
- 1 mała marchew, starta na tarce
- 1 cebula
- 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 4 kulki pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 100 g świeżych kurek
- 1 duża łyżka pokrojonego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300-500 g chudego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- mąka do obtoczenia pulpetów
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, wbijamy jajko i drobno pokrojone warzywa. Wsypujemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy dokładnie masę. W rękach formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. lub możemy je upiec w piekarniku bez tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka z marchewką, dodajemy liść, ziele, pieprz, wlewamy bulion i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, dodajemy do kapusty pokrojone kurki, przecier pomidorowy, mieszamy. Po chwili dodajemy koperek, sok z cytryny i doprawiamy bigosik do smaku. Na koniec wkładamy upieczone pulpeciku, lekko mieszamy i chwilkę prużymy. Kapustę podajemy ciepłą z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.
Prześlij komentarz