SKŁADNIKI : na makaron
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 duże łyżki musu z dyni gotowanej
- odrobina wody
Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jako, wlewamy olej i dodajemy mus z dyni. Zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto na makaron, w razie konieczności, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy wody. Pozostawiamy je na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką, zwijamy i tniemy makaron na paski. Ja użyłam maszynki do makaronu. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, 3- 4 minuty, odcedzamy na durszlaku.
PESTO BAZYLIOWE :
- dwie garście liści bazylii ( 1 doniczka )
- 1 łyżka orzechów nerkowca lub pinii
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
- 10 g tartego parmezanu
- sól do smaku
DODATKOWO :
- 1 mała cukinia
- kilka plastrów bakłażana
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól
Do ugotowanego makaronu dodajemy podpieczone warzywka, oraz 1 łyżkę pesta, lekko mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem. Danie powinno być ciepłe, smacznego :)
Prześlij komentarz