PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI

15.07.2015
data:post.title
Papryka nadziewana to częste danie które gości na bułgarskim stole. Farszów i możliwości nadziania jest na prawdę wiele, może to być  farsz z  mięsem, ryżem, warzywami i przyprawami oraz różnym sposobem przygotowania, gotowanie lub pieczenie. Ja przygotowałam paprykę z mięskiem i warzywami, oraz małą ilością ryżu, prużyłam je w wysokiej patelni. Papryka wyszła miękka i pyszna, podana z sosem pomidorowym urzekła moich domowników.


                                                                        SKŁADNIKI : 
  • 6 dużych, czerwonych lub kolorowych papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 młoda cukinia około 200 g 
  • 15 dkg pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
                                                                         ZALEWA :
  • 1/2 litra bulionu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz do smaku
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z papryk odcinamy daszki i usuwamy gniazda nasienne. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Mieszamy, kiedy płyny odparują zakręcamy gaz. 
  3. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy podpieczone warzywa, pokrojonego pomidora, czosnek, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
  4. Do miseczek paprykowych nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w wysokiej patelni lub garnku. Zalewamy bulionem i prużymy na małym ogniu około 40 minut. W razie konieczności dolewamy 1 szklankę wody.
  5. Pod koniec prużenia wlewamy przecier rozmieszany z wodą. Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą, doprawiamy do smaku. 
  6. Ułożone papryki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy natką pietruszki. 
  7. Smacznego.





2 komentarze

  1. Ja uwielbiam, ale w domu poza mną nikt nie zje...Może wpadnę do Ciebie na jedną papryczkę;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zapraszam, u mnie wszyscy uwielbiają taką papryczkę :)

      Usuń