SKŁADNIKI :
- 6 dużych, czerwonych lub kolorowych papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego
- 1 cebula
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 młoda cukinia około 200 g
- 15 dkg pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- 1/2 litra bulionu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz do smaku
- Z papryk odcinamy daszki i usuwamy gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzewamy olej, podpiekamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię. Mieszamy, kiedy płyny odparują zakręcamy gaz.
- Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy podpieczone warzywa, pokrojonego pomidora, czosnek, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.
- Do miseczek paprykowych nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w wysokiej patelni lub garnku. Zalewamy bulionem i prużymy na małym ogniu około 40 minut. W razie konieczności dolewamy 1 szklankę wody.
- Pod koniec prużenia wlewamy przecier rozmieszany z wodą. Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną z wodą, doprawiamy do smaku.
- Ułożone papryki polewamy sosem pomidorowym i posypujemy natką pietruszki.
- Smacznego.
Ja uwielbiam, ale w domu poza mną nikt nie zje...Może wpadnę do Ciebie na jedną papryczkę;-)?
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam, u mnie wszyscy uwielbiają taką papryczkę :)
UsuńNo no no jeśli tak smakuje jak wygląda
OdpowiedzUsuń