SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 budynie waniliowe, bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanka ciemnych porzeczek
- 3- 4 łyżki cukru
- również czerwone porzeczki do posypania
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 mała łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE :
Około 3/4 szklanki porzeczek dokładnie rozgniatamy. Do garnka wlewamy mleko rozmieszane z budyniami, oraz wsypujemy cukier i wlewamy rozgniecione porzeczki. Budyń ciągle mieszając, zagotowujemy i ściągamy z gazu.
Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Odcinamy wystające rogi ciasta i lekko podwijamy, do środka wystające brzegi. Na ciasto wykładamy budyń porzeczkowy, równo go rozprowadzamy. Tartę pieczemy 15 minut, w mocno nagrzanym piekarniku do 200 * C.
Tartę wyciągamy i studzimy. Zimne ciasto dekorujemy bitą śmietaną i porzeczkami, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Wygląda przepysznie:-) Już się zapisałam do obserwowanych i będę do Ciebie zaglądać:-) Pozdrawiam z Zielonej Góry:-) I szkoda, że nie zdecydowałaś się na gotowanie z nami...
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko, ja również będę do ciebie zaglądac i już dodałam się do twoich obserwowanych :)
UsuńSmaczne mimo dodatku porzeczek? To brzmi tak, jakbyś ich naprawdę bardzo nie lubiła ;)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda cudnie :)
O matko ale smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń