TARTA FRANCUSKA Z CZARNYMI PORZECZKAMI

12.07.2015
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na tartę, na cieście francuskim z delikatnym budyniem porzeczkowym i bitą śmietaną. Tarta wyszła pyszna i orzeźwiająca. Słodki budyń i śmietana świetnie się komponują z porzeczkami.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 budynie waniliowe, bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanka ciemnych porzeczek
  • 3- 4 łyżki cukru
  • również czerwone porzeczki do posypania
                                                                      ŚMIETANA : 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 mała łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
  • 1 cukier waniliowy 
Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem waniliowym na sztywno. Dalej ubijając cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, mieszamy. Śmietanę odkładamy do lodówki aż stężeje.

                                                                PRZYGOTOWANIE :    
                          
Około 3/4 szklanki porzeczek dokładnie rozgniatamy. Do garnka wlewamy mleko rozmieszane z budyniami, oraz wsypujemy cukier i wlewamy rozgniecione porzeczki. Budyń ciągle mieszając, zagotowujemy i ściągamy z gazu.
Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Odcinamy wystające rogi ciasta i lekko podwijamy, do środka wystające brzegi. Na ciasto wykładamy budyń porzeczkowy, równo go rozprowadzamy. Tartę pieczemy 15 minut, w mocno nagrzanym piekarniku do 200 * C.
Tartę wyciągamy i studzimy. Zimne ciasto dekorujemy bitą śmietaną i porzeczkami, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.




4 komentarze

  1. Wygląda przepysznie:-) Już się zapisałam do obserwowanych i będę do Ciebie zaglądać:-) Pozdrawiam z Zielonej Góry:-) I szkoda, że nie zdecydowałaś się na gotowanie z nami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko, ja również będę do ciebie zaglądac i już dodałam się do twoich obserwowanych :)

      Usuń
  2. Smaczne mimo dodatku porzeczek? To brzmi tak, jakbyś ich naprawdę bardzo nie lubiła ;)
    Tarta wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko ale smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń