Ziemniaki faszerowane to bardzo fajna przekąska, świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju przyjęciach. Farsz może być przeróżny, jednak ja polecam lekko ostrawy, bo wiadomo ziemniaki są mdłe. Ugotowane pyrki na parze, należy wydrążyć i nadziać. Nie ma aż tak dużo pracy a efekt jest powalający.
SKŁADNIKI :
- 5-7 średniej wielkości ziemniaków
- 1 puszka groszku
- 1-2 cebule czerwone
- mały słoik śledzi po wiejsku, lub w zalewie olejowej
- kilka grzybków marynowanych
- sól, pieprz do smaku
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżka pokrojonego koperku
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki oczyszczamy, (z racji tego że są młode to je wyszorowałam ), przecinamy na pół i gotujemy na półmiękko. Polecam gotować je w garnku na parze, wtedy się nie rozpadną. Z ostudzonych ziemniaczków wydrążamy łyżeczką środek, łódeczki odkładamy. Miąższ z ziemniaków kroimy drobno i przekładamy do miski. Następnie dodajemy odsączany groszek, pokrojone śledzie, grzybki, cebulę, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Do łódeczek ziemniaków nakładamy sporo farszu. układamy je na talerzu, dekorujemy pozostałymi śledzikami, koperkiem i cebulką. Ziemniaczki podajemy schłodzone, jako przekąskę. Smacznego.
Prześlij komentarz