Ilość i rodzaj warzyw zależy tylko od nas i wielkości słoja. Każdy może zrobić swoją własną kompozycje.
                                                                      SKŁADNIKI : 
- ogórki
 - papryka czerwona
 - kalafior
 - małe pomidory
 - cukinia
 - czosnek
 - gorczyca
 - koper
 - liście chrzanu
 - na 1 litr wody łyżka soli
 
Warzywa myjemy, tniemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy przyprawy i układamy ciasno warzywa. Zalewamy całość przegotowaną wodą z solą. Na wierzch kładziemy liść chrzanu i zakręcamy słój. Odkładamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po tym czasie warzywa są już dobrze 
ukiszone. 
Pasteryzacja częściowo pozbawia warzywa części witamin i zmienia ich smak. Musimy pamiętać aby warzywa kiszone były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie może dojść do pleśnienia wierzchniej warstwy kiszonki. Smacznego i na zdrowie.








Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńA jak później to jeść?
OdpowiedzUsuńWitam :) ja co jakiś czas odkręcałam słoik i zjadałam kalafior i ogórki, natomiast cukinia wyszła za miękka i nadawała się do zupy jak i pomidory :)
UsuńMam i ja,zrobiłam dzisiaj i czekam z niecierpliwością, jak będą już gotowe ��
OdpowiedzUsuń