KUTIA Z PĘCZAKU

12.12.2015
data:post.title
Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 1 i 1/2 kaszy pęczak
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 szklanka mielonego maku
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g orzechów 
  • rodzynki, morele, żórawina suszona
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

Pęczak gotujemy w mleku tak, aby był sypki. Następnie wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, wsypujemy mak, zagotowujemy i odkładamy do napęcznienia. Rodzynki, morele i żórawinę pażymy w wrzątku kilka minut, dodajemy do kaszy. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy, mieszamy. 
Kutie studzimy, odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Smacznego.

1 komentarz