SKŁADNIKI :
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanka cukru
- lukier i posypka do udekorowania chałki
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże mieszamy w połowie mleka aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko, wlewamy mleko i rozpuszczone drożdże ( nie musimy czekać aż wyrosną ).
Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosła. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C.
Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.
Chałka jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
jaka śliczna chałeczka! z pewnością jest przepyszna
OdpowiedzUsuń