MAKOWO - CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ

19 gru 2015
data:post.title
Pyszne i efektowne ciasto, typu babkowego o różnym smaku. Przełożone masą serowo - budyniową, polane czekoladą i posypane posypkami. Idealne na przyjęcia i święta.


                                                                 SKŁADNIKI na ciasto : 
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła lub margaryny
  • 9 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 opakowanie czerwonego kisielu
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                                                           Sposób przygotowania : 

Margarynę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo po jednym żółtku, oliwę, mąkę z proszkiem i na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajmy kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. ciasta układamy przemiennie łyżką na blaszce. Wierzch ciasta lekko wyrównujemy. Pieczemy 40 - 45 minut w temperaturze 180 *C.
Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwie równe połówki.

                                                                MASA SEROWA: 
  • 2 budynie waniliowe 
  • 100 g masła lub margaryny
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek cukru
Dwie szklanki mleka z cukrem i masłem zagotowujemy, na gorące mleko wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę trochę studzimy.

                                                                DODATKOWO : 
  • 150 g mlecznej/deserowej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • naturalne posypki dekoracyjne Delekta
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszamy aż się rozpuści.

                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Pierwszy blat ciasta układamy w formie, wylewamy część ciepłej masy serowej, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy resztę masy, ładnie ją wyrównując.
Ciasto okładamy do całkowitego ostudzenia. Zimne polewamy ciepłą czekoladą i posypujemy dekoracyjnymi posypkami Delekta. 
Ciasto najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, smacznego. 




3 komentarze

  1. Wygląda przepysznie!

    Pozdrawiamy!
    rodzinne-czytanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne ciasto! Zapraszam do siebie:
    http://kuchnianasliwkowymszlaku.blog.pl/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń