SKŁADNIKI :
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku )
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 kiełbasa jałowcowa
- garść suszonych grzybów
- 30 dkg pieczarek
- 6-8 suszonych śliwek
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- zioła suszone ; tymianek, majeranek, cząber, kolendra do smaku
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 5 łyżek oleju
- przyprawa do bigosu
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i wyciskamy z nadmiaru kwasu.
- Do dużego garnka wkładamy wyciśniętą kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Na środek wkładamy kawał mięsa wieprzowego, zalewamy całość wodą, tak aby kapusta była przykryta i dusimy na małym ogniu około 30-40 minut.
- Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.
- Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił.
- Marchew i seler ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy do bigosu i doprawiamy do smaku.
- Całość dusimy jeszcze około 20 minut, często mieszając i doprawiając do smaku.
- Bigos jest już gotowy, możemy jeszcze go odpowiednio przyprawic.
- Na drugi dzień, kiedy smaki już się przegryzą, ponownie go zagotowujemy, wtedy jest najsmaczniejszy.
- Nadmiar możemy przełożyć do litrowych słoików i zagotować.
Musi być przepyszny:-) My bigos robi z mieszanki kapusty kiszonej i słodkiej:-) Buziaki noworoczne Mariola:-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za radę, myślę że następnym razem tak zrobię, pozdrawiam :)
Usuńhttps://gotowanie2015.wordpress.com Zapraszam na mojego bloga ;)
OdpowiedzUsuń