SKŁADNIKI :
- 20 dkg ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolędry
- pęczek natki pietruszki, poszatkowanej
- pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta sodki
- 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ).
Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę. Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ).
Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z sosem czosnkowy, warzywami i pieczywem.
Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki pietruszki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku.
Są doskonałe do kebabów, hamburgerów lub podany z sosami.
Czy tylko mi podczas smażenia kotleciki się rozpadają?
OdpowiedzUsuńWitam, mi się nie rozpadły a robiłam dokładnie wg. przepisu, czy oby ciasto nie miała pani zbyt luźne, czasem trzeb dosypać troszkę więcej bułki tartej aby było bardziej zwarte. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że ciasto było w porządku. Wyczytałam w innym przepisie że ciecierzycę powinno się mielić po namoczeniu ale bez gotowania. Ale skoro Pani się udało to może rzeczywiście za mało bułki. Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńJa również testowałam wiele przepisów, ciecierzycę gotowałam dla tego aby lepiej się zmieliła, bo mieliłam ją maszynką. W niektórych przepisach jest dodawana mąka kukurydziana około 2 łyżek. Myślę że warto troszkę przepis zmodyfikowac. Niedługo przygotuję falafel jeszcze raz i zobaczę co jest nie tak. Chociaż moje kuleczki się nie rozpadły :)