SZPINAKOWY ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM

15.12.2015
data:post.title
Uwielbiam rybę w cieście francuskim. Tak podana, pięknie wygląda, pysznie smakuje i z pewnością zachwyci naszych gości.


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 200 g twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 białej części pora 
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż płyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. 
  2. Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie.
  3. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por.
  4. Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby.
  5. Z reszty ciasta robimy płetwy.
  6. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 20-25 minut.
  7. Po ostygnięciu kroimy łososia na porcje i podajemy. Smacznego.





Prześlij komentarz