SKŁADNIKI :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal
- 100 g mrożonego szpinaku
- 200 g twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 białej części pora
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
- Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż płyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie.
- Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por.
- Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby.
- Z reszty ciasta robimy płetwy.
- Całość smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez około 20-25 minut.
- Po ostygnięciu kroimy łososia na porcje i podajemy. Smacznego.
Prześlij komentarz