SKŁADNIKI :
- 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- kawałek selera, pokrojony
- 1 marchew, obrana i pokrojona
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
- śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby
W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem.
STRUKLIJ :
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda do ciasta
FARSZ :
- 150 g twarogu
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy ze ściereczki i kroimy na centymetrowe kawałki.
Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem śmietany , posypujemy papryką, szczypiorkiem i dodajemy pierożki, smacznego.
Prześlij komentarz