KREM Z BATATÓW Z PIEROŻKAMI STRUKLIJ

21.12.2015
data:post.title
Krem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • kawałek selera, pokrojony
  • 1 marchew, obrana i pokrojona
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
  • śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby
W garnku na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem.

                                                                        STRUKLIJ :
  • 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju 
  • ciepła woda do ciasta
                                                                        FARSZ : 
  • 150 g twarogu
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek zmiażdżonego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę. 
Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy ze ściereczki i kroimy na centymetrowe kawałki.
Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem śmietany , posypujemy papryką, szczypiorkiem i dodajemy pierożki, smacznego.



Prześlij komentarz