SKŁADNIKI :
- 500 g fileta z dorsza lub inna ryba
- 100 g małży
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1/4 szklanka wody
- olej do smażenia
Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.
SOS :
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 spora cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego.
Za gulaszem nie przepadam, ale rybnego jeszcze nie próbowałam nigdy. Załapię się na trochę?
OdpowiedzUsuńWesołych i magicznych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuje i wzajemnie :)
Usuń