GULASZ RYBNY

23.12.2015
data:post.title
Gulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 500 g fileta z dorsza lub inna ryba
  • 100 g małży 
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki 
  • 1/4 szklanka wody
  • olej do smażenia
Rybę kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku. Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony.

                                                                      SOS : 
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 spora cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • natka pietruszki 
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego. 


3 komentarze

  1. Za gulaszem nie przepadam, ale rybnego jeszcze nie próbowałam nigdy. Załapię się na trochę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych i magicznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń