BUŁKI SEROWO - CEBULOWE

28.12.2015
data:post.title
Bułki z pieczoną cebulą i serem to jedne z moich ulubionych jakie upiekłam. Pyszne i pachnące, nie trzeba ich polecać bo zaraz znikają z talerzy. Smaczne zaraz po upieczeniu jak i na drugi i trzeci dzień.


                                                               SKŁADNIKI :
  • 500 g  mąki pszennej typu 650
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki kwasu, użyłam chlebowego
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju
  • 100 g żółtego, tartego sera
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą.
  2. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie je wyrabiamy.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce.
  6. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.
  8. Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.
  9. Aby bułki były gładkie i błyszczące przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem. 




Prześlij komentarz