SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej typu 650
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki kwasu, użyłam chlebowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju
- 100 g żółtego, tartego sera
- Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą.
- Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, kwas, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki, ciasto nie powinno byc lejące.
- Cebulę kroimy w kostkę, lekko solimy i podpiekamy na oleju aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą dodajemy do ciasta i dokładnie je wyrabiamy.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce.
- Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.
- Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.
- Aby bułki były gładkie i błyszczące przed pieczeniem smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Prześlij komentarz