NADZIENIE :
- 250 świeżego lub mrożonego szpinaku
- 200 g twarogu
- 100 g ricotty
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- opakowanie makaronu muszelek
SOS :
- 1-2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżeczka przecieru
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz i bazylia do smaku
- 150 g żółtego, tartego sera
PRZYGOTOWANIE :
- Na oleju podpiekamy czosnek i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, przecier i chwilkę gotujemy. Kiedy płyny odparują, doprawiamy do smaku. Sos mielimy blenderem, wtedy będzie gładki i bez grudek.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.
- W garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz.
- Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową.
- Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści.
- Muszle podajemy ciepłe.
- Smacznego.
Ja dzisiaj robiłam z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak! A to wygląda pysznie. Kiedyś robiłam muszle nadziewane porem i marchewką. Też było pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
rodzinne-czytanie.blogspot.com
Dziękuje i polecam przepis :)
OdpowiedzUsuń