SKŁADNIKI :
- 300 - 400 g fileta z dorsza
- sól, pieprz i papryka do smaku
- przyprawa do ryby
- olej do głębokiego smażenia
CIASTO :
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki ( jeżeli mamy mrożone filety to rozmrażamy i lekko wyciskamy z nadmiaru wody), doprawiamy do smaku.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy trzepaczką aż będzie gładkie i lekko gęstawe.
Kawałki ryby maczamy w cieście, ciasto powinno dobrze je pokryć i pieczemy od razu na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Rybę odkładamy na talerz wyłożony papierem. Podajemy ją z frytkami i surówką, lub innymi dodatkami, smacznego.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń