DORSZ PIECZONY W CIEŚCIE

19.12.2015
data:post.title
Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 300 - 400 g fileta z dorsza
  • sól, pieprz i papryka do smaku
  • przyprawa do ryby
  • olej do głębokiego smażenia

                                                                    CIASTO :
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól i ostra papryka do smaku
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki ( jeżeli mamy mrożone filety to rozmrażamy i lekko wyciskamy z nadmiaru wody), doprawiamy do smaku.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy resztę składników ciasta i dokładnie mieszamy trzepaczką aż będzie gładkie i lekko gęstawe.
Kawałki ryby maczamy w cieście, ciasto powinno dobrze je pokryć i pieczemy od razu na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju. Rybę odkładamy na talerz wyłożony papierem. Podajemy ją z frytkami i surówką, lub innymi dodatkami, smacznego.





Prześlij komentarz